Vi startar en ny artikelserie

Nu tänkte vi skapa en ny artikelserie. Det ska handla om “körkort”, olika sorter och hur man tar dem. Nu på höst och vinter så är det inte mycket utställningar osv, därför tänkte vi skriva om lite annat också. Vi börjar med epatraktor…

Att äntligen få ett körkort i sin hand kan vara underbart, men det krävs hårt arbete för att kunna få ett körkort. Man skall göra ett teoretiskt prov samt bevisa att man kan hantera fordonet som man skall ta körkort för, alltså förarprov. 

Det första man gör när man vill skaffa sig ett körkort är att skaffa körkortstillstånd. För att få tillståndet måste man ha uppnått en viss ålder. Om man skall ta körkort för epatraktor skall man minst vara 16 år. Men man kan redan påbörja sin utbildning för traktorkörkortet när man är 15 år. Traktorkörkortet bevisar att personen som har körkortet får köra en traktor men man får även köra moped utav den andra klassen. Men för att köra en epatraktor kan man även ta körkort för moped i första klass, detta innebär att man får köra alla fordon som är med i första och andra klass. En epatraktor liknar till en del dagens personbilar, vilket kan underlätta utbildningen när man skall ta körkort för personbilar.

Med ett traktorkörkort får du köra vilka traktorer du vill därmed epatraktor. Detta kommer antagligen främst att köras på gårdar och jordbruk där användningen av traktor förekommer mest. Epatraktor kallas även för jordbruksmaskin då fordonets syfte är att befinna sig och köras vid jordbruket. En epatraktor kan inte köras i särskilt höga hastigheter. Genom att ta ett traktorkörkort kan det vara en underlättnad till när man skall söka efter jobb inom jordbruket. För det krävs ibland att man har ett traktorkörkort.