Veteranbilsklubbar

Sverige är definitivt ett land där det finns många hängivna samlare på veteranbilar och andra äldre modeller. Det märks inte minst på alla bilklubbar som finns runt om i landet. Här är några bilklubbar i Sverige om du skulle vara intresserad av att bli medlem.

Det finns olika sorters klubbar. Det kan vara allmänna bilklubbar eller klubbar som är mer eller mindre inriktade på modeller.

Automobilhistoriska klubben

Detta är den allra första veteranbilklubben i Sverige. Idag är det också den största med flest antal medlemmar. Klubben bildades redan 1950 och har idag sin bas i Stockholm. Man har öppnat flera lokala klubbar som går under samma namn i Uppsala, Sundsvall, Västerås, och Eskilstuna. Som vi har skrivit på vår framsida så ger klubben ut många artiklar som om bilens historia som sedan är samlad i en stor databas. Man hjälper till att anordna träffar, veteranrallyn och andra evenemang.

Blekinge Veteranbilsklubb

Klubben bildades 1966 när några bilintresserade gick ihop och organiserade sina träffar mm. Klubben säte ligger i Karlshamn. Statistik från 2011 visar att klubben hade över 500 medlemmar, vi har inget från 2013 men vi antar att den siffran har ökat med åren.

Syftet med klubben är att bevara och vårda det kulturarv som finns i bilarna.

Svenska Volvo Amazonklubben

Klubben bildades på 80-talet och syftet är att bevara alla Amazonmodeller som finns runt om i Sverige och världen. Amazonen är en väldigt populär modell som Volvo lanserade 1956. Klubben ger också ut en tidning som alla medlemmar får hem fyra gånger per år. Där kan man hitta tips för hur man kan renovera sin Volvo Amazon och historia kring bilarna.

Är man medlem i Svenska Volvo Amazonklubben får man också ett erbjudande om veteranbilsförsäkringar med bra förmåner och pris.

Klubben har idag 2500 medlemmar över hela världen. Majoriteten kommer dock från Sverige.

Nordic Corvette Club

Denna klubb är ganska nybildad. Det startade 2001 när man drog igång det genom att skicka ut intresseanmälningar till landets Corvette-ägare. På deras webbsida man kan läsa om allt som har med Corvette att göra. Det finns också avdelningar för att sälja och köpa prylar. Ett forum där man kan ställa frågor och diskutera finns att tillgå. Klubben har också letat sig ut på Facebook med många som gillar sidan.

Svenska Saabklubben

1976 bildades Saabklubben i Stockholm. Det är en klubb som vill bevara alla gamla Saabbilar som har lämnat fabriken i Sverige. Det är ett stort kulturarv som kan gå förlorat om man inte aktivt gör något. Man anordnar träffar och andra aktiviteter för sina medlemmar. Deras webbplats är mycket bra och där finns ett aktivt forum där man kan skriva till andra medlemmar och ställa frågor. Klubben har också en dedikerad webbutik där man kan beställa hem reservdelar till sin Saab. Allt sker över nätet och skickas hem direkt till brevlådan, om det får plats vill säga.

I klubben så finns det några medlemmar som äger den allra första Saabmodellen, Ursaaben modell 92A.

OBS Listan kommer förmodligen att uppdateras med fler klubbar i framtiden.