Tvätta bilen – tips och trix!

tvatta-bilen

Här kommer ett par tips och trix när du ska tvätta bilen hemma eller i en annan lokal.

Avfettning

Börja med att applicera avfettning på bilens nedre delar. Detta ska man alltid börja med innan en tvätt så att man löser upp att som är ingrott. Gå vidare till resten av bilen och ta fälgarna sist. Undvik att spruta på avfettningen i direkt solljus, det kan göra så att den torkar och det vill man inte.

Spola av

Nu måste du spola av avfettningen och eventuell smuts som har lösts upp av dem. Använd gärna ett munstycke som ger lite kraft till vattenstrålen, en vanlig vattenslang ger inte tillräckligt tryck för att spola bort alla partiklar. Börja med nederdelen och fortsätt sedan med resten. Känn sedan om det finns några rester kvar.

Tvätta med svamp

Använd en ren tvättsvamp tillsamman med något bilschampo. Rengör sedan svampen regelbundet under tiden som du tvättar rent bilen. Skölj av bilen så att allt schampo är borta.

Torka bilen

Det första du kan göra efter att du har tvättat klart den det är att torka bort vatten med en enkel gummiskrapa. Du tar bara det värsta. Sedan går det att använda en vanlig microfiberduk av billig modell. Idag behöver man inte köpa dyra sämskskinn. Det går lika bra med en microfiberduk som kostar en 50 lapp på t.ex. Biltema.

Här kan de flesta nöja sig. För många räcker det med en vanlig handtvätt sedan är bilen i bra vigör. Men vill man sträva efter en perfekt glänsande lack, då ska man vaxa hela bilen.