Trafikmagasinet TV 1978 – 2003

Trafikmagasinet har en speciell plats i våra hjärtan. Programmet som sändes mellan 1978 – 2003 satt miljontals människor och tittade på varje vecka när det var dags för ett nytt avsnitt. Det var en stor tittarsuccé och man hade hela 2,4 miljoner tittare varje vecka. Programserien gick på Sveriges Television och man hade tydligt markerat att man skulle vara på den svenska konsumentens sida. I Trafikmagasinet utförde man varje vecka tester och gav alla bilar eller tillbehör ett betyg som var symboliserat med ”rattar”.

Programidén kom Carl-Ingemar Perstad med som också var programledare i Trafikmagasinet från 1978 – 2001. Han blev även prisad av Kungliga Automobilklubben för sitt arbete med att göra Sverige mer trafiksäkert. Christer Glenning var programledare och framför allt biltestare i Trafikmagasinet. Han var en ikon för många och den populäraste biten i programmet. Han var rak och ärlig i sina tester om man kommer också ihåg honom för sitt stora vita skägg samt glasögonen. Christer gick tyvärr bort 1998 i en hjärtinfarkt.

Två stora rubriker

Framförallt två reportage är det som har etsas sig fast på våra näthinnor när vi minns Trafikmagasinet. Det är först testet av Mercedes A-klass 1998.

Då utförde Trafikmagasinet ett körtest av bilen där man gjorde undanmanövrar för att simulera riktiga trafiksituationer. Bilen välte när man gjorde ganska enkla undanmanövrar och man förklarade den livsfarlig. Det blev en stor debatt och reportaget uppmärksammades världen över. Det slutade med att Mercedes fick installera ett antisladdsystem i bilarna efter Trafikmagasinets upptäckt.

Den andra saken som fick stor uppmärksamhet i media var när programledaren Carl-Ingemar Perstad skulle testa att köra påverkad av alkohol. Han och programmet skulle visa riskerna med att blanda alkohol och bilkörning. Testet var dock inte tillåtet att utföra i Sverige så Trafikmagasinet fick spela in reportaget i USA hos Maryland statspoliser.

Så minns vi Trafikmagasinet 1978 – 2003.