Ta körkort för EU-moped

Detta är del två i vår serie om körkort, del 1 hittar du här. Denna gång tar vi upp körkort till eu-moped.

Funderar du på att ta körkort för EU-moped? Det finns olika körkort för mopeder i Sverige och en utav dem är just ett körkort för EU-mopeder. Detta körkortet kallas även för de mopeder som är i klass ett. Här skall man alltså ansöka om ett AM-körkort, alltså körkort för mopeder i klass ett. Här gäller det då att man får köra med mopeder som inte får köra över 45 kilometer i timmen. För att ansöka om ett körkortstillstånd måste man vara minst 15 år. Om man är mindre än 15 år så får man alltså inte detta tillståndet och därmed inte körkortet.

För några år sedan så behövdes det inte någon behörighet för AM men detta infördes då alltfler valde att köra mopeder och att det därmed innebar mer riskolyckor. Man söker först till en trafikskola för att lära sig och för att kunna få ett körkort måste man göra ett teoriprov där man skall kunna det som krävs för att köra en moped. Det krävs att man har hjälm på huvudet för att köra en moped, detta även på grund av att man skall skada sig så lite som möjligt ifall man skulle råka ut för en olycka.

När man väl har fått körkortet och allt annat godkänt så skall man se till att man kör på ett registrerat fordon annars kan kostnaderna bli höga. Om man kör på en moped som inte är registrerat anses det vara ett opålitligt fordon. Körkort med ett AM behörighet kan även användas som legitimation.