Motorcykelhistoria

Här kommer lite kort om motorcykelns historia då och nu.

Motorcykelns historia börjar nästan samtidigt som cykelns. Det var ungefär i samma veva som man uppfann trampcykeln som motorcykeln kom till. Troligen var det en fascination att utveckla detta nya koncept och automatisera allt. Det skulle vara smidigt och enkelt att ta sig fram utan egen kraft eller med något dragdjur som t.ex. en häst.

Det var en fransk smed som hade ett företag som tillverkade de första cyklarna med pedaler. Han hette Pierre Michaux och var aktiv med sitt cykelföretag under 1860-talet. Hans son var den riktige upphovsmannen till den första motorcykeln. Ernest Michaux experimenterade med att sätta fast en ångmaskinsmotor på en av Pierres cyklar. 1876 hade han ett fungerande exempel att visa upp. Man fortsatte att utveckla ångdrivna cyklar fram till mitten på 1880-talet. Då kom en annan motor att ta över.

1884 kom den första förbränningsmotorn som satt i ett motorcykelliknande chassi. Edward Butler hade då uppfunnit en motorcykel som gick på en bensinliknande vätska. Den var också likt en bil, den hade två hjul fram och ett bak. Men han kallade den för en ”Velocycle”. Många säger dock att detta var förlagan till bilen och inte motorcykeln. Edward Butler var till och med två år före med denna uppfinning än vad Karl Benz var, Karl som är fadern till den moderna bilen. Hade Edward kallat sin uppfinning någonting annat än en cykel hade kanske han varit upphovsmakare till bilen. Vem vet.

Ett årtionde senare kom företaget Hildebrand & Wolfmüller ut med den första serietillverkade motorcykeln. Det var även då soom ordet ”motorcykel” myntades, fast på tyska med ”motorrad”. 1894 byggde man ett par hundra motorcyklar i sin fabrik.

Den första försäljningssuccén fick dock vänta på sig lite. Det var 1901 som Indian Motocycle Manufacturing Company gjorde succé men sin Indian. Även Harley Davidson började sin resa strax efter, företaget grundades 1903. Och det märket känner vi alla till.

Under krigstiden så ökade intresset för motorcyklar eftersom det var ett fordon som kunde ta sig fram i svår terräng och var inte så kostsamma som större militärfordon. Då utvecklades motorcykeln till en större och kraftfullare maskin.

Svenska motorcykelmärken

Sverige har också haft en lång tradition av motorcyklar. Vi har även egna motorcykelmärken.

Husqvarna

Detta märke startade att tillverka motorcyklar redan 1903. Det är ett av världens mest äldsta motorcykelmärken tillsamman med bland andra Harley Davidson. Företaget är kanske mest känt för sina motocrosscyklar. Idag ligger företaget under KTMs ledning.

Husaberg

Startade sin tillverkning 1988 och kom till när Husqvarna flyttade sin tillverkning från Sverige till Italien under samma år. Därför startade man ett nytt svenskt motorcykelmärke. Även Husaberg ligger under KTMs ledning.

Highland Motors

Detta sägs vara det enda motorcykelföretag som är helt svenskägt. Uppgifterna kommer dock från 2010 så vi kan inte vara helt säkert, vi lämna det lite öppet och reserverar oss för eventuella felaktigheter.

Företaget startade sin tillverkning av motorcyklar 1996 med fokus på offroadmotorcyklar som passar bra för svenska förhållanden. Tillverkningen verkar ha flyttat över till USA idag men styret kan ligga kvar i Sverige.