Mer om bilens utveckling

Bilen har en väldigt stor roll i dagens samhälle. Men bilar har inte alltid varit så avancerad som den är nu. Den allra första bilen är väldigt olik dagens bilar. Bilen var trehjulig ångvagn som hade en maximal fart på 5 km/h. Den uppfanns år 1769, men det dröjde ända till år 1885 innan man började tillverka bilar som gick på bensin. Bilarna var dock fortfarande väldigt olika dagens bilar, och de såg mer ut som vagnar.

svartvitt-fin-veteranbil

Sedan dess har bilen utvecklats oerhört mycket. Under 1898 skedde många drastiska förändringar till bilen, som vi ännu använder idag. Man började då använda ratt och spakar. Därefter upptäckte man även att pumpade hjul var bättre och hållbarare än trähjul.

När det närmade sig sekelskiftet, började man tillverka de bilar som liknar dem i dagens samhälle. Sportbilar, lyxbilar och folkbilar tillverkades och man kunde tydligt se hur bilens utseende hade förändrats. Från att se ut som en hästvagn, började dem få en mer avancerad design.

De alltmer klassiska bilarna började senare komma, men är idag mer sällsynta än tidigare. Det är dock många som är skeptiska till detta. Tidningen “Klassiker” har bland annat mottot “Bilarna var bättre förr”. De klassiska bilarna saknar oftast många funktioner som dagens bilar har, men det finns många som anser att de klassiska bilarna var snyggare tillverkade.

De nyaste bilarna idag har ett ganska standard utseende. Många av dem har liknande utseende, även om de är tillverkade av olika företag. De är dock ofta väldigt effektivt designade och underlättar mycket när man ska ta sig fram.