Kraven på dina vinterdäck, och när du måste sätta på dem

Vinterhalvåret är på väg, och våra vägar blir frost, snö och isbelagda. Då gäller det att ha bra vinterdäck för den kommande säsongen. Idag har utvecklingen inom just vinterdäck gått framåt, så vi behöver inte tänka på det hemska ljudet från våra dubbdäck om vi inte gillar det.

Idag kan du hitta vinterdäck med dubbar såväl som vinterdäck utan dubbar. Bara däcken är av rätt standard och håller godkända mått och kvalitet så följer vi de lagar och regler som satts upp av transportstyrelsen, Sveriges myndighet för trafik via land, sjö eller luft.

Vilka regler gäller för vintertrafik, och när måste jag tänka på dem?

Som en tumregel, som alltid fungerar bäst för din egen, din familjs och dina medtrafikanters säkerhet är att alltid ha koll på förändringar i väderleken. Det kan gå snabbt, så tänk alltid två gånger runt din trafiksäkerhet under vinterhalvåret. Det blir inte bara halt på våra vägar, det blir också en mörkare period då det kan ta längre tid att uppfatta vad som händer och sker runt om kring dig i trafiken.

Angående dina vinterdäck, så är det tillåtet att använda dessa redan nu. Den tillåtna tiden är mellan den 1:a oktober fram till den 15:e april. Om det skulle befaras vara eller uppstå vinterväglag under annan tid så ges extra tillåtelse för bruk av dina vinterdäck.

Under perioden 1:a december fram till 31:a mars är det enligt lag krav på att din bil ska vara försedd med vinterdäck. Detta gäller både Svenska och utlandsregistrerade fordon såväl lätta som tunga. Dina vinterdäck skall vara synbart tillverkade för vinterväglag och inneha märkningen M+S, M-S, M&S eller Mud and Snow. Som en sista regel för dina vinterdäck så skall dessa, för att följa lagen, inneha ett mönsterdjup på ett minimum av 3 millimeter.

Har du allt detta när vinterhalvåret kommer så är du förberedd. Efter det är det bara att ge sig ut i trafiken på våra vägar, och som vanligt vara den försiktiga och omtänksamma bilist du förhoppningsvis alltid är.