Elbilen är framtiden

Elbilar har varit ett relativt hett ämne de senaste åren. De bensindrivna bilarna orsakar problem för miljön och man tror att elbilar kan vara lösningen. Det har ofta diskuterats om det är rätt väg att gå och det finns både positiva och negativa delar med dem.

Enligt DN har studier presenterats som visar att elen som driver elbilar ger mer nytta än etanolen som driver bilarna med förbränningsmotor. Ungefär 90 procent av den tillförda energin hos elbilar kan omvandlas till mekanisk energi. Hos de bilar som drivs av bensin eller etanol ligger dock siffran endast på 20-25 procent medan diesel ligger på 30 procent.

Därför är många inom bilindustrin relativt säkra på att elbilar är framtiden. Många företag har börjat satsa inom en framtid med elbilar. Den största nackdelen som ses är att vid vanliga laddningsstolpar kan det dröja åtta timmar innan bilen är fulladdad. Man börjar dock sätta ut så kallade “snabbladdare” som kan ladda upp bilen på endast 20-30 minuter.

Enligt Expressen står Centerpartiet bakom valet av elbilar. De har sagts vilja ge mer rabatt till de människor som beslutar sig för att köpa en elbil. Man tror att rabatt på elbilar skulle locka fler köpare och att detta skulle göra att miljöpåverkan minskar. Många tror dock att det största problemet många förare har, är att man egentligen inte vill prova något nytt. Man känner sig säker med bensin eller etanoldrivna bilar. Om det däremot vore fler som provade på elbilar, tror man att fler och fler skulle börja prova. Till slut skulle de börja dominera istället för de bensindrivna bilarna.

Mer läsning om elbilar och elmotorcyklar finns hos egrandprix.org/